In de loop van 2020 ben ik begonnen met het schrijven van mijn eerste boek. De directe aanleiding was een preek op Paasmorgen. De preek van die ochtend ging natuurlijk over de opstanding van Jezus en één aspect werd daaruit gelicht: de steen die was weggenomen. De vergelijking met de stenen tafelen werd snel gemaakt en de conclusie was eenvoudig: ook de Wet was ‘weggenomen’. Dit botste met alles wat ik op dat moment had ontdekt over de goedheid en schoonheid van Gods Wet. Waarom zou Zijn Wet zijn weggenomen?
Natuurlijk, ik begrijp waar deze ideeën theologisch vandaan komen. Maar dat maakt ze niet per definitie waar. Ik geloof dat de Wet van God op geen enkel punt verleden tijd is. 'Christlijke' schema's met aan de ene kant het Oude Verbond c.q. de Wet en aan de andere kant het Nieuwe Verbond c.q de genade zijn mijns inziens vals en zelfs on-Bijbels. Wet en genade zijn nooit elkaars tegenhanger, dat idee berust op een diep misverstand van wat de Wet van God werkelijk betekent. En dus kroop ik in de pen. En wat begon met enkele A4'tjes groeide – niet eens met het doel een boek te schrijven – groeide uiteindelijk toch uit tot een volledig boek dat vandaag de dag letterlijk in de winkels ligt.
Achterkant/samenvatting boek:
“Vraag een groep christenen welke associaties de Wet bij hen oproept, en de antwoorden lopen flink uiteen. Voor de één is de Wet de oordelende tegenhanger van de genade, voor de ander is het een spiegel voor onze zondige aard. Natuurlijk ontkennen we het belang van regels niet, maar wat we concreet met de Wet aanmoeten, is de vraag. Schrijft Paulus niet dat de Wet verleden tijd is en dat wij nu onder de genade staan? Heeft Jezus de Wet niet vervuld?
In Dansen met de Wet slaat auteur Karel van der Plas een andere weg in. In zeven heldere hoofdstukken wordt de relatie tussen de Wet en diverse bijbelse personen en thema’s onder de loep genomen. Wat leert de Bijbel nu echt? Wat betekent ‘vervuld’ eigenlijk in de Hebreeuwse context? En staat genade wel echt tegenover de Wet of bedoelde Paulus iets heel anders? Dansen met de Wet is een verrassende oproep tot optimisme en vreugde over de Wet.”
Bestel het boek
Op 26 juni 2023 heb ik een lezing verzorgt voor Christenen voor Israël. Na aanleiding van mijn boek hebben zij mij gevraagd een Bijbelstudie te geven. De vraag die centraal stond was: Zijn Wet en genade een tegenstelling? Bekijk hier de lezing.
Heb je vragen of wil je mij uitnodigen voor een Bijbelstudie en/of preek? Ik zie je bericht graag tegemoet!
Stuur mij een bericht!